Kako biti uspešan roditelj?

KADA SE VAŠE DETE PONAŠA “LOŠE” SIGURNO IMA NEŠTO DA VAM SAOPŠTI

Zamislite samo kako bi bilo da se nikad ne požalite na ponašanje svoje dece. Ne zato što ne volite da se žalite, već zato što za to nema razloga. Zamislite da možete da imate odličnu komunikaciju sa svojim detetom i gradite autoritet koji se bazira na odnosu. Ukoliko izgradite dobar odnos sa detetom ogromna je verovatnoća da ćete biti uspešan roditelj. I to što ranije, kako biste imali čvrste temelje kad vaše dete uđe u pubertet i krenu mnogo veći izazovi. A osnovu dobrog odnosa čini dobra komunikacija. Svaka vrsta ponašanja je način komunikacije. Kad se vaše dete ponaša “loše” sigurno ima nešto da vam saopšti.

Imam poznanicu koja se stalno žali na decu. Kaže kako je sve što zna isprobala i da ništa ne daje rezultat. Problem je najčešće ili u primeni ili u istrajnosti. Kad se samo setim. Kao i svakom roditelju ranije su mi se dešavale situacije koje su me makar na kratko izbacivale iz takta. I bez obzira na to što sam i tad radila sa decom, mladima i roditeljima i uspešno im pomagala da reše konflikte u porodici i savladaju izazove detinjsva i roditeljstva, kad su u pitanju bili odnosi s mojom decom, stvari su bile malo drugačije. Osećala sam se ponekad nemoćno, sve dok nisam shvatila da ne treba situaciju da posmatram samo iz ugla roditelja, već iz i ugla profesionalca. I da kada je potrebno pristupim celoj priči kao što pristupam i svojim klijentima, a ne kao mama. Tako sam počela da posmatram stvari sa određene distance, hladne glave i da ne dozvoljavam da me deca uvuku u svoju igru. Kako bih se ponašala sa svojim klijentima, tako sam se ponašala i u svojoj porodici. Trebalo je malo vežbe, ali zbunjenost moje dece u tim trenucima kada ne uspevaju da me uvuku u svoju “igru”, donosila mi je potvrdu da nešto sigurno radim dobro. Vremenom sam naučila da ne dozvolim da me emocije previše ponesu, da upravljam pre svega sobom, a onda kao refleksija toga i deca su počela da se ponašaju drugačije. Vremenom sam tako unela mir u svoju svakodnevicu.

“TRIKOVI” ZA MIR I BALANS

Otkriću vam neke “trikove” kako i vi možete uneti mir i uspostaviti balans u svom svakodnevnom životu. Kad se iznervirate zbog određene situacije sa decom, nemojte reagovati odmah ukoliko to nije zaista neophodno. Prvo povratite smirenost tako što ćete udahnuti duboko i ako vam je lakše izađite iz prostorije. Ukoliko znate možete uraditi i neku vežbu koja vam pomaže da se opustite i dovedete sebe u dobro stanje. Šta god vama deluje najbrže i najefikasnije. Kad se smirite onda možete da porazgovarate sa detetom tako što ćete mu objasniti kako se vi osećate kad ono uradi nešto što smatrate neprihvatljivim i šta biste voleli da uradi umesto toga. Na primer, možete reći: “Kad uradiš to i to, ja se osećam loše i zato te molim da to više ne radiš, nego predložite šta treba da promeni ili uradi drugačije. Dok sam radila u srednjoj školi kao nastavnik “ja poruke” (kojima objašnjavamo detetu kako njegovo ponašanje utiče na nas i predlažemo mu da nešto promeni) su davale fantastičan rezultat. I dok su ti isti učenici pravili nestašluke na ostalim časovima, na mojim časovima su se ponašali odlično. Kolege nisu mogle da veruju, kao da ne pričamo o toj istoj deci. To isto radim i danas na svojim radionicama za decu i tinejdžere. Provereno deluje.
U redu je kritikovati neadekvatno ponašanje deteta (“To što si uradio nije dobro”), ali nikada njegovu ličnost (“Ti si loš, bezobrazan”). Kaznite dete primerenom kaznom za njegov uzrast ukoliko procenite da je neophodno i budete dosledni u sprovođenju. Ili još bolje, postavite im jasne granice i pravila i možda i neće biti potrebe da ih kažnjavate.

DOSLEDNOST

Skoro svi roditelji znaju da treba biti dosledan, ali u praksi to znači da moramo biti stalno u fokusu, pripravni, koncentrisani. I to nije baš uvek lako postići. Naročito ako ste čitav dan na poslu i onda dođete kući i umesto da se opustite, napunite baterije za sledeći dan, mazite se i uživate sa svojom decom, vi morate biti dosledni. Hoću reći da ukoliko nekad i popustite, pa ne budete dosledni, nije smak sveta.
Budite blagi prema sebi, ne prekorevajte sebe zbog ove male nesmotrenosti i samo nastavite gde ste stali. Jer roditeljstvo je i najlepši i najteži posao na svetu. Tu nema odmora 24 časa, 7 dana u nedelji. Ali, zato su i nagrade velike.

ŠTA AKO KAZNA NE DELUJE?

Ukoliko kazna ne deluje, uradite nešto drugačije nego što ste radili do sada. U NLP-u (neuro lingvističko programiranje) postoji jedan aksiom koji kaže da se iza svakog ponašanja krije dobra namera. Pomozite detetu da pronađe drugačije, bolje ponašanje kako bi zadovoljilo tu pozitivnu nameru. Uglavnom je deci potrebna pažnja i spremna su sve da urade kako bi je privukli.
Pohvala i nagrada su sjajan način da podstaknemo željeno ponašanje kod dece. Međutim, možda ste se pitali zašto se vaše dete loše ponaša kad ga bezrezervno volite, hvalite, nagrađujete, podržavate. Ima tu jedna caka: ponašati se nevaljalo nosi u sebi dozu uzbuđenja i zabave. A deca jako vole zabavu i ukoliko procene da im je vrednije da se malo zabave, pa i ako dobiju kaznu, oni će to i uraditi. E tu vi stupate na scenu i demotivišete dete da se ponaša “nevaljalo”. Ukoliko dete nastavi da se ponaša na isti način uprkos razgovoru i ukazivanju na posledice takvog ponašanja, to znači da bi trebalo da produžite ili pooštrite kaznu kako biste vašem mališanu (ovo važi i za tinejdžere) pokazali da im se ne isplati da se “glupiraju” (što bi rekla moja deca), odnosno da je cena mnogo veća nego korist koju dobijaju takvom “igrom”.

PRIVLAČENJE PAŽNJE NESTAŠLUCIMA

Upotrebite i vi sve svoje resurse i sagledajte stvari iz drugog ugla. Uđite u cipele svog deteta i vidite, osetite i čujte šta vam govori njegovo ponašanje. Šta se krije iza toga? Šta je potrebno da dobiju od vas ili od sebe samih, pa da ne privlače pažnju svojim nestašlucima? Pomozite im da pronađu bolja, korisnija ponašanja kojima će zadovoljiti tu pozitivnu nameru. I setite se da su deca naša ogledala. Porodica je sistem i ponašanje svakog člana pojedinačno utiče na celu porodicu.
Šta je to što biste vi mogli da uradite da unapredite odnos sa svim članovima porodice? Onda kad rešite izazove u međusobnim odnosima i unapredite komunikaciju u porodici, rešili ste veći deo posla. Naučite kako da pričate sa decom tako da vas slušaju i da ih slušate tako da ona požele da pričaju. Za ovo ne postoji bolji set alata od neuro lingvističkog programiranja. Kockice će početi da se slažu i deca će polako menjati svoje ponašanje na bolje. Samo budite dosledni i blagi prema sebi. Ukoliko ste pročitali tekst do kraja, vi već jeste dobar roditelj :-).

Iva Pavlović Pušica

Iva Pavlović Pušica je profesionalni coach i NLP master, profesor, osnivač Centra za edukaciju i lični razvoj NLP za mlade.