Kako da vaše dete efikasno upravlja emocijama

“Svako se može razljutiti –  to je lako. Ali naljutiti se na pravu osobu, u pravoj meri, u pravo vreme, zbog valjanog razloga i na pravi način – to nije lako.”
Aristotel

Vi niste vaša emocija. Vi osećate bes, tugu, strah…niste besna, tužna, uplašena osoba. Kao da je to vaš karakter, nešto nepromenljivo. Emocije se smenjuju. Sama reč potiče od latinske reči motus, što znači pokret.

Emocije se kreću, neprekidno se smenjuju u vama.

U jednom trenutku ste ljuti, u sledećem tužni, onda radosni, čas ste uplašeni, čas mrzite, pa volite. One ne mogu biti trajne. Nemojte se plašiti svojih negativnih emocija, nemojte ih potiskivati. Kada se suočavamo sa negativnim emocijama, kada prolazimo kroz probleme i izazove, tada najviše učimo, sazrevamo, rastemo.

Nema napretka u zoni komfora.

Zona komfora je prijatno, udobno mesto, ali tu nema napretka, tu se ništa ne dešava. Povremeno je dobro biti uljuljkan, kako bismo sakupili snagu, odmorili se i onda nastavili dalje. Ljutite se, proći će. Samo nemojte ispoljavati bes prema drugoj osobi. Pronađite načine da izbacite bes iz sebe, tako da ne povredite ni sebe, ni druge.

Što je još važnije, naučite i svoju decu kako da se oslobode negativnih emocija na pravi način.

PAR KORISNIH SAVETA…

Naučite svoju decu da neguju pozitivne misli i emocije i da se fokusiraju uvek na ono što imaju, umesto na ono što nemaju; na ono što žele, umesto na ono što ne žele; na ono što je dobro, umesto na ono što je loše; na snage, umesto na slabosti; da nauče da preuzmu odgovornost, umesto da se žale; da rešavaju probleme, umesto da traže izgovore; da vole, umesto da mrze….

Možete da odete sa njima u prirodu, u šetnju, na trčanje, da provedete kvalitetno vreme zajedno, da pričate, da pogledate zajedno neki film. Ili im predložite da izbace iz glave sve što ih muči i prenesu na papir, da crtaju, slušaju muziku, porazgovaraju sa još nekim, da zamisle kako će im to izgledati za deset godina, da urade neku vežbu za opuštanje…šta god njima prija.

Da znaju da ste uvek tu za njih. Da će i to proći. Da nisu sami. I njihovim vršnjacima se dešavaju slične stvari. Niko ne može biti ljut, tužan, uplašen…zauvek. Kada se oslobodimo negativnih emocija, osećamo olakšanje i javljaju se lepe emocije.

Kao što posle kiše izlazi sunce. I duga. A da nije bilo kiše, ne bismo videli ni dugu.

KAKO DA SE FOKUSIRATE NA ONO ŠTO JE POZITIVNO?

Evo jedne jednostavne vežbe:
Svako veče, pre spavanja porazgovarajte sa svojom decom na čemu ste zahvalni tog dana, šta se sve lepo dogodilo. Neka svaki član porodice kaže na čemu je zahvalan. Ukoliko se desi da deca krenu da se žale na nešto što se dogodilo, ostavite to za kasnije, a sada samo razmenite na čemu ste zahvalni. Neka deca, naročito starija će reći da se ništa posebno nije desilo tog dana, da nemaju na čemu da budu zahvalni, verujući da sve što imaju se podrazumeva – zdravlje, krov nad glavom, hrana, odeća, telefon, kompjuter, porodica, prijatelji… Počnite od toga (Zahvalna sam na zdravlju, što imam porodicu, prijatelje…) i videćete kako će vremenom promeniti fokus i češće se fokusirati na ono što je dobro i što imaju u svom životu.

Možda posle nekog vremena budu zahvalni i na lepom ručku, poput moje dece :-). Da se ne iznenadite kao ja, sve je moguće :-). A onda će se vremenom lista onoga na čemu su zahvalni produžavati.

To je jedan od najjednostavnijih načina da se deca fokusiraju na ono što je pozitivno, na ono što imaju, da razviju pozitivan način razmišljanja, a ujedno i divan porodični ritual koji vas povezuje sa decom.

Ponekad na našim radionicama posle nekog vremena, kada deci ovo postane navika, moramo da ograničimo vreme koje posvećujemo zahvalnosti, jer lista je toliko duuuuga :-).

Radionica za decu –  Upravljanje emocijama uz NLP se bavi upravo ovom temom. Ukoliko želite da vaše dete nauči kako da efikasno upravlja emocijama i da savlada izazove koje nosi period odrastanja, onda je ova radionica pravi izbor za vas.

Ono što ne prestaje da me iznenađuje je koliko brzo NLP tehnike i alati mogu pomoći da se povrati ravnoteža i osnaže deca da promene destruktivno ponašanje i negativnost, u pozitivno i konstruktivno ponašanje.

Više informacija o radionici možete pogledati OVDE

Prijavite se na vreme, ostalo je još par slobodnih mesta. Prijave na telefon 062/ 281-746 ili putem sajta ili mailom na: office@nlpzamlade.rs

Radujemo vam se od srca <3