Moje NLP putovanje


Mi kreiramo našu stvarnost

To je jedan od mnogobrojnih razloga zbog kojih sam zavolela NLP.

Mapa nije teritorija

Napolju pada kiša. Prozori su mokri od ledene, lijuće kiše. Nikoga nema, teren je usamljen. Sve žive duše ušuškane su u njihovim toplim skloništima. Ćaskanje. Može se čuti tiho, kako dolazi iz kuhinje. Jedino što mi sada pada na pamet je lepota zvuka. Zvuka kiše.

Moji se roditelji jasno suprotstavljaju mojim mislima i uverenjima. Oni misle i veruju da je ovo vreme strašno. Beskorisno i ružno.

Ali … ja ne mislim tako. Ja uživam u kiši.

Zašto je ponekad toliko teško da se složimo oko nečega sa ljudima koji su nam bliski?

Jednostavno, zato što oni imaju svoju mapu, svoj doživljaj realnosti. I njihov doživljaj se može razlikovati od mog. Njihova mapa pokazuje sva mesta koja vole da posećuju. Tržni centar, omiljena prodavnica moje mame, mali restoran u koji idemo i proslavljamo naše uspehe. To je kao njihov drugi dom. Znaju sve ćoškove i sokake. To su poznata mesta.

Ali ima li novih, možda boljih mesta?

Naravno da ima. Samo zato što znaš dobro predgrađe ne mora da znači da poznaješ ceo grad.

Tvoja mapa se neprestano proširuje ako radiš na sebi.


Za mene je korisno da znam da postoji toliko puno različitih, divnih mapa, koje su drugačije od moje. I da postoji više strana svake priče.

Pre dva meseca dala sam jednoj mojoj drugarici kopiju moje knjige (da, pišem knjigu, o tome više kasnije).

Nakon što je prošlo neko vreme, pitala sam je šta misli o njoj. Rekla je da je knjiga previše zbunjujuća i da joj nedostaje akcija. Iz razloga koje ne mogu sasvim objasniti, bila sam poražena. Iznenađena činjenicom da sam zaista loš pisac. Moji snovi su se srušili na mene. Da sam dobar pisac, ne bih stvorila tako nerazumljivu priču, zar ne? Onda sam nekoliko dana kasnije rekla Ivi, mom coach-u o tom “katastrofalnom događaju”. I dok sam razgovarala s Ivom shvatila sam da je drugarica samo pokušavala da pomogne da moja priča bude još bolja i da nije znala kako da svoje misli na pravi način iskaže rečima.

Što me dovodi do jedne fantastične tehnike –  feedback-a.

Komunikacija

Ranije sam mislila da sam introvertna, a možda i jesam (ne volim da na sebe stavim etiketu, jer na kraju ja nisam odeća i volim da razmišljam van okvira).

Kroz svoju NLP obuku stekla sam mnogo više hrabrosti i samopouzdanja i sada sa ponosom mogu reći da sa lakoćom mogu razgovarati praktično sa bilo kim. Da mogu nepoznatoj deci da priđem i upoznam se sa njima ako mi se učine zanimljivim.

Trebalo mi je mnogo vremena da iza sebe ostavim urođenu stidljivost, da se samo prepustim, otvorim i slobodno govorim. Taj proces, naravno nije bio lak. Volela bih da kažem da sam se jednog dana magično probudila i rekla: “Da, da. Sada je vreme da se poklonim svetu novih prijateljstava.” Nažalost, bilo je daleko od toga.


Pronašla sam nekoliko stvari koje su mi pomogle da steknem samopouzdanje:

 • Oblači se kako ti hoćeš (pronađi svoj stil i budi autentična pre nego da pratiš trendove samo da bi se “uklopila”)
 • Budi zadovoljan samim sobom i voli sebe (iako zvuči kao kliše, verujte mi da čini čuda)
  napomena : čak i ako ne znaš ko si, u redu je, uzmi koliko god je potrebno vremena da otkriješ, nema žurbe. Prihvati svoju dubinu, specifičnost i lepotu dok otkrivaš nepoznate istine koje se nalaze u tebi.
 • Afirmacije
  Pisanje rečenica poput: “niko ne može biti lep i pametan 24/7”, “volim sebe”, “ljubazna sam i nežna prema sebi”, “znam svoje granice”, “postajem svoja najbolja verzija” ;
  Zabavna činjenica: savetujem vam da ovo napišete ujutru i uveče da biste bili dobro raspoloženi i tog i sledećeg dana!
  Dodatna zabavna aktivnost – možete da pretražite na Youtube “zakon privlačenja” ili “law of attraction” .
 • Vizualizacija – zamisli najbolji ishod nekog događaja
  Na primer: kada sam nervozna, volim da zamišljam da sam na svom sigurnom mestu. To može biti trenutak ili situacija kada ste se osećali sigurno i prijatno (mirišljava kupka, vreme kad ste ti i tvoj tim pobedili na toj iscrpljujućoj utakmici, skijanju, divan razgovor sa bliskim prijateljem).
 • Zrak ljubavi (ne mora izričito da se radi o ljubavi, može biti i prenošenje ili primanje dobrih vibracija)
  Obožavam ovu vežbu, pomogla mi je toliko puta. Dakle, zamislite sunčev zrak kako vas kupa i polako vas puni dobrom energijom. A onda tu dobru energiju možete malo poslati i drugima kako bi i oni bili u boljem stanju, a samim tim i mnogo bolji prema vama 🙂

Kada krenete da primenjujete NLP tehnike kroz život ćete ići poput povetarca!


Ciljevi

Otkad znam za sebe, uvek sam imala ciljeve koje sam želela da postignem. Kratkoročne – dobiću 5 (A) na ovom testu, biću opreznija sa novcem i tako dalje. I mnoštvo dugoročnih – pronalaženje novog prijatelja, 5.0 na kraju školske godine, da šetam svakog dana…

Oduvek sam zamišljala kako ću postići sve svoje ciljeve, čak i kada bi mi drugi rekli da nisu realni. Bez obzira na sve uvek sam sanjala “veliko”.

Ipak, nikada nisam stizala da sve završim do kraja. Nisam znala odakle da počem, niti kako ću ih završiti. Samo sam znala da to moram učiniti.

Na NLP radionicama smo imali divan modul gde smo kreirali svoje živote. Lepili smo slike i crtali kako bismo želeli da izgleda naš život. Kada sam prvi put došla na NLP radionice bila sam prilično zbunjeno dete. Nisam bila ni malo sigurna u to šta me je zaista zanimalo. Znala sam da želim da pišem knjige. Ali nikada nisam mnogo razmišljala o tome.


Zamišljala sam da ću pisati u svojim kasnijim godinama, da konačno sastavljam raštrkane komade svojih ideja u primerke knjiga.

NLP mi je dao do znanja da ne moram da čekam. Imam vremena sada, pa zašto ga ne bih iskoristila za isprobavanje nečega. Novog i svežeg. Novi početak, hobi, potencijalni budući posao ili samo zabava.

Ne mora sve biti perfektno

Jedna od, rekala bih, najvažnijih stvari koje sam naučila na ovim radionicama  jeste da ne treba sebe primoravati previše, ako te to ne čini srećnim. Sebi bismo trebali biti najvažniji. Naše zdravlje je prioritet. Mentalno, fizičko i duhovno stanje direktno utiču na naše zdravlje. Koliko može vremena da prođe pre nego što “puknete”?

Kao jednu osmakinju stalno se na mene vrši pritisak – da dobijam dobre ocene i da uvek budem na vrhu (i tome pridodajte moj perfekcionizam).

Sećam se jednog neprijatnog događaja. čitave nedelje sam učila i prekomerno radila, dok na kraju nedelje moja glava nije počela da gori. Niotkuda, nos je počeo da mi krvari. Vodopad krvi padao je niz moje lice i majcu. U panici sam pitala tatu šta da radim. Rekao mi je da mi nos krvari kada mi je pritisak visok. Posle jedne opuštajuće kupke tog dana, obećala sam sebi da neću ignorisati signale koje mi telo i duša šalju.

Počela sam da  šetam svaki dan, usvojila sam nove rituale. Jedan dan svakog meseca sam odvojila da se posvetim sebi , a jedan dan za pisanje mesečnih ciljeva. Ovi rituali bili su mi izuzetno korisni i pomogli su mi da se osećam bolje.

TI

Koliko god ovo zvučalo “suvoparno”, sve zaista počinje od tebe. Ako želiš da postigneš nešto vredno, onda moraš da radiš da bi to i dobio. Ali ukoliko na svom putu imamo putokaz koji nam pokazuje u kom pravcu da krenemo, sigurno je mnogo lakše nego da lutamo sami. Taj putokaz na putu mog uspeha i sreće je upravo NLP.

Pa probajte i vi. Ko zna. Nikada nećete znati postoji li mogućnost da ostvarite svoje snove, osim ako jednostavno ne pokušate .


Sofija Stanojević, 14 godina