9 načina da kreirate balans u svom životu

Balans za svakog od nas može imati drugačije značenje i podrazumevati različite stvari, ali svako je osetio makar nekada u životu da mu nedostaje balans. Najčešće kada smo pod stresom ili imamo previše obaveza i to traje neki duži vremenski period.

Balans je način života

Kako život nije statičan već se promene dešavaju neprestano, tako ni balans nije cilj koji možemo dostići i ostati u tom stanju zauvek. U jednom momentu smo u balansu, a već u sledećem trenutku balans se gubi.

Kratkoročno je u redu i ponekad čak  neizbežno da budemo van balansa. Ako imamo visoko postavljene ciljeve, to će zahtevati da ponekad provodimo više vremena na poslu nego što bismo možda želeli. Da umesto izlazaka i druženja odaberemo posao jer možda radimo na važnom projektu, ili smo započeli sopstveni posao ili sada imamo šansu za unapređenje. Dokle god smo svesni da je to stanje privremeno i da ćemo se uskoro ponovo vratiti u ravnotežu.

Kreiranje izbalansiranog života je ključ za naše zdravlje, uspeh, sreću, dobre medjuljudske odnose, ali i za povećanje produktivnosti, kreativnosti, upravljanje stresom, korišćenje svih naših unutrašnjih resursa i potencijala.
Prva stvar koju treba da uradimo je da definišemo šta za nas znači balans.

Ako vam to baš i nije lako, možete uraditi jednu vežbu vizualizacije. Zamislite i osetite svim čulima kako bi vaš život izgledao kada biste bili u balansu.

To će vam pomoći da definišete šta za vas znači balans i da kreirate sve ono što je potrebno kako biste živeli život u balansu. Kada ste u balansu vaše misli, telo i emocije su u skladu i vi se osećate opušteno, zadovoljno, puni ste energije i spremni da kreirate život kakav želite.

Kako da budem u balansu kada mi je raspored krcat?

Nekada sam i ja razmišljala slično. Težila sam tome da sve uradim “perfektno” i da se svemu posvetim maksimalno – prvo školi, fakultetu, pa onda deci, karijeri, partneru. Osećala sam se kao robot koji trči sa jednog mesta na drugo, sa jednog cilja na sledeći.

Dan od 24 sata jednostavno nije bio dovoljan za sve obaveze koje mi je ili društvo nametalo (a ja prihvatila) ili sam ih sama sebi nametnula.

Danas znam da mnogo toga ne moram, a mogu sve ako želim. Znam da usporim, odmorim bez griže savesti. Da radim sa lakoćom ono što volim, i postižem mnogo više. Jedino tako mogu biti podrška i inspiracija drugima da i oni žive srećan, radostan i ispunjen život.

Balans za mene znači:

 • Da imam vremena za sebe i da radim na svom ličnom razvoju
 • Da se posvetim porodici i prijateljima
 • Da radim posao koji volim i živim svoju svrhu – sa lakoćom, posvećenošću i uživanjem
 • Unutrašnji mir – da sam opuštena, odmorna, fokusirana i da imam plemenitu viziju svoje budućnosti
 • Dobro zdravlje
 • Da se zabavljam i živim radostan i ispunjen život

I ono najvažnije – da prihvatim da nije uvek sve savršeno, da život nije uvek u balansu, ali da ja biram da se osećam dobro bez obzira na ono što se dešava spolja.

Kako da živite život u balansu?

Evo nekoliko predloga kako da kreirate balans u svom životu:

1. Odmorite

Možda mislite da je to luksuz i da morate stalno da radite, ali ako dozvolite sebi da se par sati u toku dana ili vikenda odmorite to će dugoročno dovesti do boljih rezultata i na poslu.

Prošetajte, izadjite sa prijateljima, radite stvari koje volite, koje vas opuštaju. Provedite vreme sa dragim ljudima. Naučite tehnike koje vam mogu pomoći da se opustite i brzo dovedete sebe u dobro stanje. Spavajte dovoljno, meditirajte, provedite dan u spa centru, u prirodi, posetite omiljeni restoran, čitajte knjige, isključite se sa društvenih mreža, zaboravite telefon, laptop, internet. Nemojte raditi baš ništa. Provedite vreme u samoći. Udahnite. Napunite baterije.


2. Napravite procenu za svaku oblast u svom životu

Porodica, zdravlje, karijera, emotivni život, finansije, lični razvoj, slobodno vreme, prijatelji, obrazovanje.

 • Ocenite svaku od ovih oblasti ocenom od 1-10, kakvo je trenutno stanje.
 • Razmislite za svaku oblast pojedinačno šta biste voleli da promenite u toj oblasti i šta ste vi spremni da uradite da se to stanje promeni.
 • Postavite jasne ciljeve za svaku oblast i rok do kada ćete ih ostvariti.
 • Zapišite sve ovo i napravite plan kako ćete to sprovesti u delo.

I ne trudite se da sve promenite odjednom. Svakog dana uradite ponešto sa vaše liste. Korak po korak.


3. Odredite prioritete

Odredite prioritete koji su u skladu sa vašim vrednostima i redovno ih proveravajte kako biste ostali fokusirani i kako biste efikasno upravljali svojim vremenom. Razmislite o svojim kratkoročnim i dugoročnim ciljevima i prvo uradite ono što je za vas najvažnije.
Ne radi se samo o balansu između privatnog i poslovnog života. Toliko se toga dešava na dnevnom nivou što nas može izbaciti iz balansa.

Da li da ostanem duže na poslu ili da provedem vreme sa decom? Da li da pojedem zdrav obrok ili nešto nezdravo, na brzinu? Da li da idem na trening ili da odgledam seriju? Da li da odspavam ili završim ovaj projekat?

Kada su jednu mladu koncertnu violinistkinju upitali koja je tajna njenog uspeha, odgovorila je: “Planirano zanemarivanje!” Zatim je i objasnila: “Dok sam išla u školu bilo je mnogo toga što je trošilo moje dragoceno vreme.

Kada bih nakon doručka otišla u svoju sobu, pospremila bih krevet, sobu, očistila pod i završila sve ostalo što je bilo potrebno. Nakon toga bih žurila da vežbam violinu. Otkrila sam da ne napredujem onako kako sam verovala da ću napredovati.

Zato sam i obrnula redosled. Sve dok ne završim sa vežbanjem, namerno bih zanemarivala sve ostalo. Taj program planiranog zanemarivanja, verujem, odgovoran je za moj uspeh.”

Ima li smisla da trošimo previše vremena na aktivnosti koje nam nisu prioritet i koje mogu da sačekaju ili koje možemo da delegiramo?

Jedan od najgorih načina da iskoristite vreme je da uradite nešto što uopšte ne mora da se uradi.

Recimo da ne moram da budem u roditeljskoj viber grupi jer za to nemam vremena (nije da imam nešto protiv tih grupa :)). Još kada reč vreme zamenite sa rečju život sve bude još realnije.

4. Postavite granice – i sebi i drugima

Naučite da kažete NE ljudima koji vam oduzimaju energiju, koji su negativni, koji vas iskorišćavaju ili vam oduzimaju radost.

Istraživanja su pokazala da uspešni ljudi bez pardona eliminišu negativne ljude iz svog okruženja. Okruženi su ljudima koji ih podržavaju i vole, koji su pozitivni, od kojih mogu nešto novo da nauče.

Takođe, postavite granice i porodici, deci, prijateljima, roditeljima…bez griže savesti kada se tako osećate, slobodno recite NE.

Prvo se pobrinite za sebe.

Čuli ste frazu kako u avionu prvo stavljamo masku sa kiseonikom sebi, pa tek onda detetu.
Ako svima govorite da, sebi ste rekli ne.
Naučite da postavite granice i sebi. Postoji vreme za rad i vreme za odmor. Cenite sebe i svoje vreme. Odmorite. Praktikujte zahvalnost, negujte optimizam.


5. Usvojite podržavajuća uverenja

 • Još jedna važna stvar kojom je dobro da se pozabavimo su naša uverenja.
 • Å ta verujemo da možemo, ili da ne možemo.
 • Da moramo ili da ne moramo.
 • Da smo sposobni ili da nismo sposobni za nešto.
 • Da zaslužujemo ili da ne zaslužujemo.

Uverenje je svakako samo misao, ali misao koja je duboko usađena u naš um i značajno utiče na kvalitet našeg života.

Kada sam promenila svoja ograničavajuća uverenja i usvojila nova – Da ne moram sve sama (mogu mnogo toga, ali ne moram) i da ne znam sve najbolje 🙂 počela sam da delegiram određene poslove i da uživam više u slobodnom vremenu. Naravno, trebalo je usvojiti uverenje da zaslužujem da se odmorim i uživam.

Razmislite koja su vaša negativna uverenja koja vas izbacuju iz balansa?

Zbog kojih se ne osećate dobro u svojoj koži i mislite da nešto niste dovoljno (pametni, dobri, lepi, uspešni, sposobni…) ili da ste nešto previše.


6. Upravljanje vremenom

Može se činiti da balans znači da živimo opušteno, ne planirajući, u stilu go-with-the-flow. Ali, nije baš tako. Ako pažljivo planiramo svoje vreme na dnevnom i nedeljnom nivou, uštedećemo više slobodnog vremena. Osim za posao i sve obaveze, podsetićemo se da odvojimo vreme za sebe – za san , zdravu ishranu, odmor, zabavu, sport i sve ono što podrazumeva da vodimo računa o sebi.

Ako sve ovo unesemo u plan, veća je verovatnoća da ćemo to i ostvariti i da nećemo koristiti izgovor – Nemam vremena za sebe. Važno je da odvojimo vreme za sebe i da to upišemo u plan kao podsetnik da svakog dana makar par minuta, ako ne više posvetimo samo sebi.


Jedna zen izreka kaže:

“Svakog dana meditirajte 20 minuta, osim ako ste prezauzeti. U tom slučaju svakog dana meditirajte sat vremena.”

Ako nemate vremena za sebe, onda imate vremena za stres.

Provedite kvalitetno vreme sa porodicom i prijateljima
Ponekad roditelji zaborave da nije neophodno da provode mnogo vremena sa decom, osim ako su deca baš sasvim mala. Često mi klijenti kažu kako osećaju grižu savesti zbog toga što nemaju toliko vremena koliko bi voleli da provode sa decom.

Međutim, može biti dovoljno da provedete i sat, dva dnevno sa decom ukoliko je to kvalitetno provedeno vreme – u razgovoru, zajedničkim aktivnostima, igrama, kada ste fokusirani samo na njih. Odvojite bar jedan dan nedeljno za odlazak u prirodu, bioskop, pozorište, za društvene igre, smejanje…
Sa druge strane, šta vredi ako ste ceo dan sa decom i to vreme provodite odsutni, gledajući televiziju ili ste na telefonu.


7. Oslobodite se perfekcionizma i pustite kontrolu

Još jedna stvar koja krade vaše vreme, energiju i mir je perfekcionizam. Možda vam se dete razbolelo i umesto da odete na važan poslavni sastanak morali ste da ostanete kod kuće. Ili vam se kompjuter pokvario a radite na važnom projektu.

Neprijatne stvari na koje ne možemo da utičemo se dešavaju. Rekla bih da onog momenta kada shvatimo da ništa nikada neće biti u potpunosti savršeno, da mnogo toga ne možemo da kontrolišemo i kada to prihvatimo – postajemo slobodni.

Onda stvari radimo sa više entuzijazma, lakoće, bez nepotrebnog pritiska da sve mora biti savršeno i da nam greške nisu dozvoljene.

To ne znači da nećemo dati svoj maksimum kada nam je nešto važno, već da dajemo sebi dozvolu da krenemo sa onim što imamo i znamo u datom trenutku,  dozvolu da pogrešimo i da usput nešto naučimo iz toga. A pre svega da uživamo u svakom trenutku dok idemo ka cilju koji smo sebi postavili.


8. Uvedite jutarnje rituale


Jeste li možda razmišljali o tome kako uspešni i srećni ljudi započinju svoj dan?
Da li odmah uskaču u posao i obaveze ili rade nešto drugačije od prosečnih ljudi?

Možda vam je poznat onaj neprijatan osećaj u stomaku dok se budite razmišljajući šta vas sve čeka od obaveza. Ako odmah uskačete u posao i obaveze, jutro vam vremenom može postati najomraženiji deo dana.

Međutim, ako ustanete sat vremena ranije i započnete dan sa vašim omiljenim ritualima – meditacijom, šetnjom, fizičkom aktivnošću, omiljenom knjigom, zahvalnošću, zapisivanjem i vizualizacijom ciljeva, zamislite u kakvoj energiji će vaš dan započeti.

I koliko ćete brže završiti svoje obaveze, koliko ćete biti kreativni, poletni, produktivni.

Nije najvažnije koliko sati ste proveli u radu, već koliko ste bili efikasni. Kada smo zadovoljni, u dobroj energiji, opušteni, fokusirani, mi brže i sa lakoćom završavamo poslove.


9. Radite posao koji volite i živite svoju svrhu

Vaši snovi zahtevaju da se na njima posvećeno radi i to vas privremeno može izbaciti iz balansa. Ako imamo visoko postavljene ciljeve, ne mogu u svakom trenutku sve oblasti biti u balansu.

Ponekad je u fokusu karijera, nekada porodica, ponekad prijatelji, a ponekad je potrebno da se u potpunosti posvetimo sebi.

Da li radite posao koji volite i koji vas ispunjava?

Ako radite ono što volite i ako ste pronašli svoju svrhu, neće vam biti teško da radite posvećeno na svojim snovima. Međutim, ako još uvek niste našli posao svojih snova, možda je vreme da prvo razmislite šta biste to rado radili u životu kada biste mogli da odaberete bilo šta. Kada biste znali da ćete u tome biti sto posto uspešni.

I kao što rekosmo na početku – balans je način života. Veština koju usavršavamo svakodnevnom vežbom. Ako smo fokusirani i uvežbani i onda kada nas život izbaci iz balansa, mi ćemo uspeti da se ponovo vratimo u ravnotežu. Do sledećeg poteza univerzuma :). A na nama je kako ćemo da odreagujemo.

Bez obzira na sve, budite blagi prema sebi. I ako niste uspeli da završite sve sa vaše to do liste, nije ni važno. Setite se svega što ste uspeli da uradite u toku dana, na čemu ste zahvalni, šta je to divno što imate u svom životu. Bez obzira na to da li imate ili ne sjajnu karijeru, partnera, decu, prijatelje i da li su sve oblasti vašeg života u balansu (ako je to uopšte i moguće) – Vi vredite.

Dajte sebi vremena i dozvolu da se odmorite, da usporite, da nešto novo kreirate, da promenite, da se radujete, da ništa ne morate, da punim plućima živite.

Ako želite da unapredite svoj život u svim segmentima koji su vama važni,  da budete u miru i harmoniji sa sobom i sa okruženjem, da imate više energije, da ostvarite ciljeve ili željenu promenu, da budete još uspešniji na poslu, kao roditelj, partner – onda je Trening NLP Balance pravi izbor za vas.

A ja sam tu da vas inspirišem, podržim i ohrabrim na ovom uzbudljivom putovanju.

Od srca,

Iva