Da li učite svoju decu da budu dobra, ljubazna, plemenita?


U današnje vreme mnogi roditelji smatraju da je važnije da deca nauče da pišu, čitaju, računaju, govore strane jezike, da postignu akademski uspeh.

Ono što ponekad zaboravljaju je činjenica da je važno i da ih nauče da budu dobri ljudi, da pomažu drugima, da budu ljubazni, velikodušni, empatični i lepo vaspitani.


Neki roditelji su zabrinuti da će se dete teško snaći u današnjem takmičarski nastrojenom svetu ako je “previše” dobro, fino, kulturno. Da neće umeti da se izbori za sebe i svoje mesto u društvu.

Međutim, istraživanja govore drugačije. Ukoliko učimo decu da budu dobra i čine dobra dela to pozitivno utiče i na njihov akademski uspeh, zdravlje, dobre međuljudske odnose. Takođe, utiče i na porast samopouzdanja, motivacije za učenje, smanjenje vršnjačkog nasilja.


Kako da pomognete detetu da učini dobro delo i da to postane njegova svakodnevna navika?


Evo nekih ideja:

  • Doniranje odeće, knjiga, igračaka, hrane
  • Crtanje i pravljenje poklončića za drage ljude
  • Davanje komplimenata – drugu, drugarici, komšiji, članovima porodice
  • Deljenje užine sa drugarima iz škole. Podsetite dete da spakuje nešto od hrane i za svoje drugare (voće, slatkiš)
  • Neka dete pridrži vrata komšiji koji nosi namirnice, mami sa bebom, starijoj osobi
  • Pomoć u kupovini osnovnih namirnica za baku, deku, komšiju koji to ne mogu da obave svako jutro sami
  • Podsetite dete da ustane u prevozu starijima
  • Neka propusti ispred sebe u redu mamu sa bebom, starije ljude
  • Jednostavne, a moćne reči – hvala, molim, izvoli, izvini – neka postanu detetova svakodnevna navika

Verovatno i Vi imate neke lepe, jednostavne i lako izvodljive ideje kako da svako od nas neguje i razvija dobrotu i plemenitost kod sebe i svog deteta.
Velika promena se ne dešava preko noći, već kada svako od nas uradi onoliko koliko može svakog dana.


Zahvalnost

Naučite dete da bude zahvalno – za to što ima krov nad glavom, hranu, porodicu, prijatelje, što ide u školu, što je zdravo-lista može biti beskonačno duga. Objasnite mu da se sve ovo ne podrazumeva.
Možete i osmisliti porodičnu igru gde na kraju dana svako od ukućana nabroji bar tri lepe stvari koje su se tog dana desile na kojima je zahvalan.

Zahvalno dete je srećno dete koje se i prema sebi i prema drugima odnosi sa poštovanjem, ljubavlju i empatijom.


Neko će možda reći da se sve ovo podrazumeva, ali realnost nas demantuje. Istraživanja pokazuju da su današnja deca više okrenuta sebi i manje empatična nego pre 10 godina. Tako da ne očekujete da će dete samo da nauči, od vršnjaka ili u školi, kako da čini dobra dela, da bude plemenito i ljubazno.

To je ono što deca moraju da nauče u kući, od Vas. A kako je poznato da deca prvenstveno uče posmatrajući, razmislite šta biste lepo Vi mogli da uradite danas za druge i time budete najbolji uzor svom detetu.

Ako želite da i Vaša deca nauče kako da komuniciraju vešto, sa uvažavanjem i poštovanjem, da nauče da se zauzmu za sebe, da steknu prijatelje, ojačaju samopouzdanje, efikasno upravljaju emocijama – onda je Trening NLP za decu pravi izbor za Vaše dete. Više informacija o ovom treningu koji počinje 07. decembra pogledajte OVDE