Kako NLP trening može da utiče na budućnost vašeg deteta?

Deca se na NLP treninzima i radionicama uče praktičnim rešenjima za prevazilaženje emocionalnih izazova i povećanje samopouzdanja. Jedan od glavnih ciljeva je rast potencijala deteta za učenje.

Roditelji su danas zbunjeni pred gomilom kurseva, radionica i školica koje nastaju. Sve tvrde da mogu da pomognu njihovom detetu – kako u fizičkom smislu (ako je u pitanju sport) tako i u obrazovnom smislu (na primer, škole jezika). Ali kad čuju za NLP trening za decu, koji ne spada ni u sportsku ni u klasičnu obrazovnu grupu kurseva – još više su zbunjeni.

Međutim, NLP trening nije novina u našoj zemlji. Novo je jedino to što sada postoji poseban NLP kurs namenjen deci i tinejdžerima u Beogradu – nije više namenjen samo odraslima. Sledi par korisnih informacija o neurolingvističkom programiranju kroz trening koje će vam pomoći da shvatite zašto baš ovakav kurs može biti dobar za vaše dete.

Svako dete je različito

Šta motiviše decu?

Zašto su neka deca ekstrovertna, dok se druga povlače u sebe?

Zašto neka deca beže od problema, a druga otvoreno traže pomoć i postavljaju pitanja?

Dečije ličnosti su složene i raznovrsne kao i naše. Ako ne razumemo njihove ličnosti, na kraju im dajemo ono što želimo, a ne ono što im je potrebno.

Na NLP treninzima radi se sa različitim tipovima dece i utvrđuju se njihovi obrasci ponašanja – u cilju da se stekne što bolji uvid u način komunikacije koji im najbolje odgovara kao i tip učenja koji im najviše “leži”. Deca uče na različite načine i traže različite stvari od svojih mentora, odnosno učitelja i nastavnika.

Zato NLP masteri i treneri prilagođavaju sebe i svoj način komunikacije detetu, a ne obrnuto (kako je slučaj u našem školstvu).

NLP trening za decu

Deca se na NLP treninzima i radionicama uče praktičnim rešenjima za prevazilaženje emocionalnih izazova i povećanje samopouzdanja. Jedan od glavnih ciljeva je rast potencijala deteta za učenje.

Radionice su osmišljene na osnovu proverenih i poznatih NLP tehnika kako bi se pomoglo deci da što bolje upravljaju svojim emocionalnim stanjima, da budu inspirisani i motivisani za učenje i rad.

Tehnike se deci prenose na zabavan i razumljiv način. Na treninzima se deca ohrabruju da efikasnije sarađuju sa drugim učenicima, kao i da budu posvećeni i fokusirani kada rade sami, individualno.

Kako NLP trening može da pomogne deci i tinejdžerima?

Stres zbog kontrolnih zadataka, ocena, prijemnih ispita.

Nedostatak samopouzdanja.

Gubitak motivacije i inspiracije.

Negativan stav “bez razloga”.

Sve ovo su uobičajene pojave u pubertetu. Sa njima nije uvek lako izaći na kraj, posebno kad deca nisu raspoložena da pričaju o onome što ih muči.

Tu uskače NLP trening kao pomoćnik da se ovi problemi što lakše prebrode. Mnogi dečiji psiholozi tvrde da je period od 3 do 11 godine života deteta najznačajniji za njegov razvoj. To znači da će iskustva iz ovih godina itekako uticati na razvoj deteta, njegova osećanja, ponašanje i predstavljanje u kasnijem životu.

Zato je izuzetno važno da se detetu pruži prilika da razume svoja osecćanja i emocije – baš u tom periodu. Neuspeh da se to učini, može dovesti do toga da dete odraste i osecća se nesposobnim da ikada ostvari svoj puni potencijal.

NLP za decu i tinejdžere je pravi odgovor na probleme na koje dete može naletiti u svom okruženju, ponašanju, sposobnostima, uverenjima, vrednostima – u svom identitetu. Svaki od ovih nivoa je važan za razvoj ličnosti, a NLP metode tretiraju svaki kako bi se postiglo poboljšanje i dobri rezultati.

Efikasnije učenje

Oslanjanje i na NLP metode znači da ne zavisite isključivo od iskustava i ograničenja školskog nastavnika u obrazovanju vašeg deteta. Svako ima svoj stil učenja, a NLP to prepoznaje i pomaže svakom da pronađe jedinstvenu i efikasnu strategiju učenja za sebe, bez obzira na godine.

Bolje upravljanje emocijama

Još jedna korist od NLP-a je ta što može pomoći vašem detetu da se nosi sa stresom i anksioznošću. Dete nailazi na akademske, vršnjačke i porodične stresore svakog dana. Sa NLP tehnikama, vaše dete bi moglo da se kreće kroz zbunjujuće misli i emocije lakše nego bez ovih metoda. Bez straha i zabrinutosti, dete se razvija srećnije i ispunjenije.

Snalažljivost

NLP može naučiti decu da se prilagode svakoj situaciji u kojoj će se naći prilikom odrastanja. Ako se treninzi i radionice isprate na pravi način, polaznici će moći da povežu svoje iskustvo učenja sa dobrim i inspirativnim stvarima, što će pokrenuti njihovu žeđ za znanjem.

Oni koji su prošli kroz NLP treninge se slažu u jednom – ako postoji nešto u šta vredi ulagati vreme i energiju u obrazovanju i vaspitanju dece, ovo je put kojim treba ići.